Tarkka-ampujapelit

Ppw.fi-sivusto haluaa tarjota lukijoilleen kattavan tarkastelun ammuntapelien maailmasta ja sen alagenreistä. Ensimmäisen persoonan tarkka-ampujapelit ovat todella mielenkiintoisia vaihtoehtoja, kun haluaa tutustua tyyliin tarkemmin.

Pelit ovat kehittyneet pitkälle arcade-hallien Silent Scopesta. Nykyään tarkka-ampujapelien genre yrittää tarjota mahdollisimman realistista kokemusta siitä, miltä tuntuisi olla erikoisjoukkojen eliittiä, joka hakeutuu rauhassa piiloihin ja yksitellen valikoi uhreja hengitystään pidellen.

Genrellä on kuitenkin yhä paljon matkaa siihen, että ne säännöllisesti antaisivat pelaajalle kokemuksen, jossa tarkka-ampuminen olisi oikeasti hermoja raastavaa puuhaa. Ppw.fi-sivusto käy tässä artikkelissa läpi muutamia genren huippuja ja katsoo, mitkä antavat mieluisan pelikokemuksen yhdistettynä hyvään tarkka-ampumisen pelilogiikkaan.

Hitman Sniper Challenge

Vaikka Absolution ei ole vielä tarjolla, on Hitman Sniper Challenge mielenkiintoinen minipeli, joka on tarjolla ennakkotilaajille. Ensimmäinen positiivinen yllätys on se, kuinka pitkäikäinen yhden kentän peli voikaan olla. Peli perustuu yökerhon vartijoiden tappamiseen tarkkuuskiväärillä. Lisäksi siinä katsotaan eduksi heidän ruumiidensa piilottaminen. Tämä piirre luokin pelin pitkäkestoisuuden, sillä vartijoiden liikkeiden seuraaminen ja heidän eliminointinsa juuri oikeaan aikaan heidän kierroksillaan pitävät pelin jännitystä yllä.

Toki tämä prosessi epäonnistuu useita kertoja, mutta onnistumisen tunne on kiitettävä silloin, kun pelaaja vihdoin onnistuu täydellisesti pääosumissa tai löytää pelin Special Kill -mahdollisuuksia. Grafiikan miinuksiin voi lukea, että tarkka-ampuminen ei ole vieläkään ihan rakettitiedettä: maan vetovoimalla tai tuulella ei ole vaikutusta ampumiseen. Tämä on ehkä asenteellisesti sopivaa, sillä agentti 47 -tyyliin epäonnistuminen ei sovi.

Cabela’s Big Game Hunter: Pro Hunts

Joskus epäoikeutetusti metsästyspelit jäävät sivuutetuksi tarkka-ammuntapelejä arvioitaessa. Cabela’s Big Game Hunter: Pro Hunts kuitenkin tarjoaa erinomaisen ammuntakokemuksen, sillä peli ei kulje eteenpäin, jos pelaaja ei liiku tai piiloudu huolellisesti metsästettäviltä. Tämän ominaisuutensa ansiosta peli täyttää erinomaisesti tarkka-ammuntapelien tärkeimmät kriteerit.

Peli esittelee aluksi metsästäjät ja tarjoaa myös juonen, joka vie peliä eteenpäin ilman suurempia kikkailuita tai hienouksia. Asteittain pelaaja kuitenkin pääsee siirtymään isomman riistan pariin ja harjoittamaan monia erilaisia keinoja jäljittämistä ja metsästämistä varten.

Ensimmäinen persoona pitää pelin tunnelman huomattavasti parempana kuin pelisarjan aikaisemmat kolmannen persoonan yritykset. Jokainen pelin metsästäjä tarjoaa myös omia tehtävämahdollisuuksia. Ne ovat haastavampia kuin pelin muut metsästysmuodot, sillä nämä tehtävät pitää suorittaa tiettyjä työkaluja käyttämällä. Ne tarjoavat suurimmat palkinnot niin pelin kannalta kuin pelaajalle itselleen.

Muut pelimuodot jaksavat myös viihdyttää, ja tämän johdosta Pro Huntsilla on hyvä peli-ikä. Vaikka se ei tarjoa sarjaan mullistavia uudistuksia, on se kokonaisuudessaan onnistunut.

Sniper Elite III

Sniper Elite jatkaa sarjan teeman mukaisesti brutaalin räiskimisen perinteitä. Miellyttävänä yllätyksenä pelinkehittäjät ovat myös onnistuneet kehittämään tätä versiota huomattavasti edeltäjästään. Uusi, huomattavasti avoimempi maailma tekee tarkka-ampumisesta selkeästi miellyttävämpää. 

Toki pelin suola on yhä sen hidastetuissa ampumisissa, joita voi suorittaa kaukaa. Ne antavat röntgenkuvien tasolla selvityksen uhriin kohdistuvista vaurioista.

Peli on muutenkin harvinaisen teatraalinen. Hengitystä pidättämällä pelin saa hidastettua, minkä johdosta pelaaja voi nauttia tähtäimen tarkentumisesta kohteeseen. Pelin avoimet kentät antavat pelaajalle myös mahdollisuuden suurempaan vapauteen, joka lisää vaihtoehtoja huomattavasti. Kokonaisuudessaan peli on erinomaisen näköinen ja hyvin toteutettu, minkä vuoksi sen heikohko tarina ja epärealistisuudet on helppo unohtaa.