Ovatko ammuntapelit hyväksi sinulle?

Moni pohtii ammuntapelien vaikutusta ihmisten terveyteen sosiaalisesta, psykologisesta ja fyysisestä näkökulmasta. Tähän kysymykseen löytyy monia vastauksia riippuen siitä, mistä kulmasta asiaa katsoo. Onneksi keskustelun ei tarvitse enää rajoittautua siihen, että konservatiiviset voimat jyräävät pelaajien esittämiä kommentteja.

Viimeisten vuosien aikana ammuntapelien harrastajakunta on kasvanut valtavaksi, ja asiasta alkanut myös syntyä paljon tutkimustietoa. Ammuntapelien haittavaikutuksien vähentämiseksi on myös monia erilaisia taktiikoita, jotka helposti poistavat pelaajalle syntyneitä mahdollisia haittoja. Moninpelien parissa aikaa viettävä pelaaja miettiikin tarkasti, miten muiden ammuntapelien taktiikat eroavat niistä. Tässä hieman taustaa ammuntapelien terveysvaikutuksista.

Psykologiset vaikutukset

Kun ammuntapelien suosio on kasvanut, kaikki alle 30-vuotiaiden aiheuttama väkivalta on pitkälti laitettu ammuntapelien syyksi. Lähivuosien tutkimukset ovat kuitenkin alkaneet katsoa syvemmin, mistä niiden suosion kasvu on syntynyt. Tämän tiedon perusteella vaikuttaa siltä, ettei väkivallan ihannointi tunnu olevan syy tähän.

Ammuntapelien pelaajat monesti pelaavat niistä syntyvän suorittamisen tai yhteisöllisyyden vuoksi, ei suinkaan purkamattomien aggressioiden takia. Sanamuotoilu saattaa olla harhaanjohtava, sillä ammuntapelit vähentävät paineita ja aggressioita. Ne eivät tee sitä tappounelmien johdosta, vaan onnistumisen tunteen johdosta.

Toinen mekanismi, jolla ammuntapelit vähentävät paineita, stressiä ja aggressioita, on sen aiheuttama suorittamisen tila. Se auttaa pelaajia saamaan tyydytystä ja samalla tiputtamaan muut maailman murheet olaltaan. Se ei tosin välttämättä tunnu flow-ololta silloin, kun sama tarkka-ampuja tiputtaa sinut viidettä kertaa pelin aikana.

Ammuntapelit tarjoavat myös erilaisille pelaajille syitä endorfiinien virtaamiseen. Pelin logiikan ymmärtäminen, kaikkien saavutusten suorittaminen, tiimissä pelaaminen ja vastustajien voittaminen tuovat hyvää oloa.

Kuitenkin on muistettava, että hyvää tekevää tunnetta luova asia voi myös aiheuttaa riippuvaisuutta. Jos pelaajan ainut lähde onnistumisen tunteisiin tulee pelaamisesta, on se voinut muuttua ongelmaksi. Toinen ongelma, joka jatkuvasta pelaamisesta voi syntyä, on liikkumattomuus. Nämä asiat on syytä muistaa pelaamisen ohessa.

Fysiologiset vaikutukset

Nykypäivänä työt ja koulut suoritetaan pitkälti istumalla, mikä on jo itsessään muuttunut krooniseksi, kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Jatkuvasta suorittavasta toimistotyöstä on kiva irtautua pelaamalla ja jättämällä päivä taakseen, mutta tämä piirre tuo jo muutenkin epäterveelliseen istumismäärään lisää tunteja monelle.

Toki fyysistä työtä tekevälle istahtaminen työpäivän jälkeen ei ole terveyshaitta, mutta monelle ihmiselle asia ei ole näin. Pelaamista kannattaa tasapainottaa urheilulla, sillä se niin ikään ehkäisee terveysongelmia, joita pelaaminen voisi aiheuttaa. Sen lisäksi se tarjoaa kaikkia niitä psykologisia iloja, joita pelaaminenkin antaa. Terve tasapaino erinäisistä harrastuksista auttaa pitämään jokaisen niistä järkevänä.

Sosiaaliset vaikutukset

Yleinen väite on, että ammuntapelien pelaaminen on epäsosiaalista toimintaa. Tämä näkökulma voisi teoriassa olla totta, sillä pelaajat voisivat pelata yksin välittämättä moninpeleistä, keskusteluista ja tapahtumista. Käytännössä asian laita ei kuitenkaan yleensä ole näin. Moni pelaaja pelaa juuri sen takia, että se on yhteisöllistä.

Ammuntapelien ympärillä on ensinnäkin oma kulttuurinsa, joka ei eroa niinkään muista alakulttuureista tieteellisellä tasolla. Pelaajat keskustelevat niissä keskenään. Siihen liittyy tietty määrä asiantuntevuutta, joka laittaa lajin edustajat hierarkiaan. Pelaaminen ei ole enää vain ajanvietettä, vaan lukuisat henkilöt pelaavat kilpailutasolla.

On myös hyvä huomioida, että nämä kilpailut ovat kasvaneet massiivisiksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämä asia monesti unohdetaan. Ammuntapelien kilpailut voivat myydä 50000-paikkaisen hallin täyteen alle tunnissa, mikä on äärettömän nopea tahti.