Aseet ammuntapeleissä

Ammuntapelit ovat jatkuvasti kehittyneet realistisempaan suuntaan, mutta minkälaisia aseita ja ammuksia pelaajat ovatkaan nähneet peliruuduilla. Vastaus on todella laaja, sillä vaihtelua on ollut reippaasti.

Esimerkiksi Battlefield 1 on onnistunut jäljittelemään ensimmäisen maailmansodan aikaista teknologiaa ja tuomaan kokonaisuuden kannalta onnistuneita aseita. Ne eivät ainoastaan näytä hyviltä, vaan myös käyttäytyvät kuten aikalaisensa. Tämä tarkoittaa käytännössä epätarkkuutta ja vahvan rekyyliä.

Parhaimmillaan pelien aseet käyttäytyvät niin realistisesti kuin teknologia sen meille kykenee tarjoamaan. Välillä online-ammuntapelien aseet näyttävät siltä, että niiden täytyisi olla aina viihdyttävämpiä kuin slottipelit ammuntateemalla.

Huumori mukana suunnittelussa

Osa pelintekijöistä on pitänyt huumorin mukana ja kehitellyt aseita, jotka eivät vakavamieliselle ja historiaa tuntevalle pelaajalle kelpaa. Kuitenkin on pakko myöntää, että ammuntapelien genre jatkuu myös pitkälti vakavan teeman ohi. Jos pelin on tarkoitus olla viihdyttävä, näkyy se myös aseissa.

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä:

  • Saint’s Row IV:n Dubstep-ase, jolla pystyi tiputtamaan vastustajansa pysyvästi.
  • Bayonetassa aseeksi kelpasi hiuksetkin. Tämä erilainen ampumaväline kävikin kyseiseen peliin erinomaisesti, sillä viihdyttävyys oli ehdottomasti laitettu logiikan edelle yleisesti kokonaisuutta suunnitellessa.
  • Armed and Dangerous -sarjan pelinkehittäjät niin ikään pitivät peliä suunnitellessa huumorin mielellä. Liipaisinta painaessa pieni evä lähti seikkailemaan tulevaa uhriaan kohti. Kun se osui, alla olevasta maasta hyökkäsi vastustajan syövä valkohai. Erikoista, irrationaalista ja takuuvarmasti viihdyttävää.
  • Ammuntapeleistä puhuttaessa ei saa ikinä unohtaa juuriaan. Tämän johdosta on hyvä palata nostalgian junaan ja matojen pariin. Wormsin Supersheep on ehdottomasti yhä syy, jonka takia kannattaa palata kyseisen pelin ääreen. Toisaalta sen pelaamiseen on ääretön määrä muitakin syitä.
  • Viimeisenä tässä genressä mainittakoon myös Fallout 3:n rotan karkottamiseen tarkoitetut vihreällä limalla koristetut Repellent Stick -välineet, joilla pystyi myös tappelemaan ihmisiä vastaan. Se tosin tapahtui todella tehottomasti.

Erikoisuuksia asemarkkinoilla

Pelit jotka eivät ole olleet realistisia, ovat silti pyrkineet tuomaan mitä mielenkiintoisimpia maailmoja meidän eteemme. Mikään ammuntapelin maailma ei ole valmis, ennen kuin sen aseet ovat yllättäneet kyseisen todellisuuden pelaajat!

Tässä muutamia peleissä nähtyjä erikoisia välineitä:

  • Modernwarfare 2 -osan moninpeli sai ansaitusti muutamia haukkuja, kun sen pelaajat alkoivat ravata pitkin kenttiä kahden 1800-luvun loppupuolen vipuvarrella toimivan haulikon kanssa. Realistisuuteenkaan pyrkivät luomukset eivät voi aina pysyä kurissa.
  • Bulletstorm toi pelien maailmaan oman päivitetyn versionsa kranaatinheittimistä. Flailgun ampui kaksi toisiinsa sidottua kranaattia kerrallaan. Tällä tavalla he kietoutuivat esimerkiksi vastustajansa jalkoihin ja kamppasivat heidät ennen lähitulevaisuudessa tapahtuvaa räjähtämistä pölyksi.
  • Duke Nukemiakaan ei saa missään nimessä unohtaa erikoisten aseiden listoilta. Se on kutistamiseen tarkoitettu sädepyssy, joka piti ehdottomasti Duke Nukemin asenteen vihollisten tuhoamisessa kohdillaan.
  • Killzone 2 esitteli VC5 Arc Rifle -kokonaisuuden, joka pelillisistä syistä ei edennyt moninpeliversioon tai sarjan seuraavaan osaan. Helghast-joukkojen käyttämään aseeseen ei ammuksia löydy pelin kulun aikana kuin kertaalleen, mutta ukkosmyrskyn ampuminen ja noin jokaisen vastustajan tuhoaminen yhdellä laukaisulla olisi varmasti käynyt tylsäksi pidemmän päälle.
  • K9000 Cyberdogia ei tarvitse Fallout-sarjan pelaajille liikaa esitellä. Kuitenkaan kaikki eivät Las Vegasin lukuisia mahdollisuuksia jaksanut koluta läpi, minkä johdosta tämäkin ase valitettavasti oli piilotettuna DLC-teemaan. Se on ase, joka on konekiväärin ja koiran yhdistelmä. Välineen keskeltä löytyvät koiran aivot ja perästä heiluva häntä. Se on joka tapauksessa ase, joka ehdottomasti pääsee tälle listalle.