Ammunta-aiheiset moninpelit

Ammuntapelit ovat kasvussa, sillä ne ovat kehittyneet huimasti kaikilla aloilla. Kuitenkaan harva peli nousee enää klassikoksi pelkällä taustamusiikilla, grafiikoilla ja perinteikkäällä tarinalla.

Vaikka kokonaisuus olisi kuinka hyvä, tarvitsee se monesti toverikseen myös hyvän moninpelin. Muuten on riskinä, että sarja unohtuu tai peli menettää suosionsa. Erityisesti kilpatasolla harjoitettu pelaaminen on hurjassa kasvussa, minkä takia pelinkehittäjät ovat kiinnittäneet yhä enemmän huomiota ammunta-aiheisten moninpelien kehittämiseen. Kun puhutaan ammuntapeleistä, on alalla kaksi ehdotonta kuningasta.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty -sarja jaksaa jakaa mielipiteitä varmaankin vahvemmin kuin mikään muu genrensä edustaja, mutta se on silti ehdottomasti alan moninpelien kärkinimiä.

Moninpelin tasojärjestelmä ja sen yksinkertainen vauhti jaksavat vetää pelaajan takaisin sen maailmaan kerta toisensa jälkeen. Modern Warfare 3 -osan uudet kentät ovat erinomaisia samalla, kun uudet haasteet ja palkinnot pitävät pelaamisen jatkuvasti mielenkiintoisena.

Tietyt asiat eivät ole muuttuneet. Pelaaja saa vapautettua aseita nousemalla tasolta toiselle, mutta Modern Warfare 3 -osassa niitä voi myös kehittää. Tämä piirre mahdollistaa sen, että hahmoa ja asetta voi edistää eri suuntiin. Tällä tavalla voi saada hahmosta omaan pelityyliin parhaiten sopivan.

Kill Confirmed on toinen osa-alue, jossa Warfare 3 on onnistunut kehittymään huomattavasti edeltäjistään. Tämä ominaisuus kannustaa pelaajia pelaamaan joukkueena enemmän kuin aikaisemmin. Pelimuoto perustuu tunnistuslaattojen keräämiseen, mikä antaa pelaajalle pisteitä tappamisen lisäksi. Omien tunnustuslaattojen kerääminen estää vastustajia saamasta pisteitä.

Tämä piirre avaa strategisesti uusia mahdollisuuksia pelata joukkueena ja luoda ansoja vastustajille. Näiden seikkojen lisäksi pelistä löytyvät kaikki aikaisemmat mausteet, mutta myös useat vanhat klassikot ovat tehneet paluun.

Vaikka pelistä löytyvätkin vanhat grafiikat ja tuttu logiikka, tarjoaa Modern Warfare 3 ehdottomasti viihdyttävän ja pitkäkestoisen kokemuksen.

Battlefield 1

Sarjan vieminen ensimmäisen maailmansodan tunnelmiin loi henkilökohtaisen ja elokuvamaisen yksinpelin, mutta sen vahvuus on ehdottomasti moninpelissä. Ensimmäisen maailmansodan tunnelmissa on otettu hyvin huomioon teknologian kehitys kyseiseen aikaan.

Monesti aseet ammuntapeleissä ovat ylikehittyneitä tai ne eivät seuraa logiikkaa, kuten Battlefield 4 -osassa. Battlefield 1 tarjoaa aseita, jotka jaksavat yhä saada pelaajan huomion positiivisessa mielessä. Välineet ovat elegantteja, visuaalisia ja niitä saa viritettyä kaikilla oleellisilla alueilla.

Hahmojen kasvanut kestävyys on myös lisännyt peliin vaadittavaa taitotasoa. Kun ensimmäisen maailmansodan aseet ovat epätarkkoja, vaatii ampuminen enemmän taitoa ja pohdintaa. Lonkalta ammutut tekniikat eivät tässä versiossa toimi.

Pelin uskollisuus aikakauteensa ei lopu myöskään pelkkiin aseisiin, vaan se seuraa tasaisesti läpi pelin. Tämä näkyy neuloista ja sinappikaasuista aina kaasunaamareihin sekä ajoneuvoihin asti.

Pelillisesti moninpeli on myös todella tasapainoinen. Ajoneuvoja voi korjata sisältä, mikä vähentää riskiä edeltäjiinsä verrattuna. Toisaalta on huomioitava, ettei pelaaja ei voi jatkuvasti keskittyä ajoneuvon sisäosaan, minkä johdosta osa-alueet pitävät voimatasapainonsa paremmin.

Miinuksena on kuitenkin mainittava tietyt kenttäsuunnittelut. Osa niistä on yhä erinomaisia kauniine yksityiskohtineen, tiukkoine lähikamppailuineen ja laajoine aavikkoineen. Kuitenkin toinen puolisko on mennyt pieleen, sillä ne ovat pelillisesti huonoja. Lisäksi tietyt paikat vain näyttävät tylsiltä.

Peli on joka tapauksessa onnistunut erinomaisesti pitämään oleelliset asiat kunnossa. Moninpelin dynamiikka on yhtä huikea kuin se on ollut ennenkin. Ajallinen siirtyminen ensimmäisen maailmansodan maisemiin ja teknologiaan ovat sujuneet mainiosti.

Battlefield 1 on visuaalisesti silmää miellyttävä, ja se on onnistunut vangitsemaan paljon oleellisia elementtejä ensimmäisestä maailmansodasta. Sitä voisi jäädä mielellään katsomaan pidemmäksikin aikaan, jos pelin ei tempo käskisi toimintaan.